Over Shantala babymassage


Van Oost naar West

De Franse dokter Leboyer, onder andere bekend van de eerste onderwater bevallingen, kwam in India in contact met de Shantala massage. Daar is het heel gewoon dat baby’s door hun moeders dagelijks worden gemasseerd. Deze vaardigheid wordt van moeder aan dochter doorgegeven. Dr. Leboyer is alom bekend om zijn kindvriendelijke aanpak. Hij was van mening dat ouders , naast alle hygiënische verworvenheden van deze moderne tijd, hun kroost ook warmte en geborgenheid dienen te geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen.
Alle eer voor Shantala

Frédérick Leboyer zag in de straten van Calcutta een Indische vrouw met de naam Shantala vol overgave en tederheid haar baby  masseren. Hij leerde de massagetechnieken en achtergronden en introduceerde de babymassage in Europa. Als eerbetoon aan Shantala vernoemde hij de babymassage naar haar.

De wereld buiten de baarmoeder

Dr. Leboyer schreef een boek over de Shantala babymassage en maakte ook een video-opname. Hierin toont hij niet alleen de massagetechnieken, maar hij legt ook de nadruk op het gevoel dat deze massage bij hem opriep. Dit gevoel geeft heel duidelijk het doel en de essentie van de babymassage weer: “De weken na een geboorte zijn als het doorkruisen van een woestijn. Een woestijn bevolkt door monsters die een aanval doen op het lichaam van het kind. Na de warmte van de moederschoot, na de waanzinnige omhelzing van de geboorte, volgt de ijskoude eenzaamheid van de wieg en in deze onbeweeglijkheid als in een graftombe verschijnt er een monster; de honger. De honger die zich vastbijt in de ingewanden van de baby.”

Aanraking is essentieel!

Aanraking wordt ondertussen gezien als een eerste levensbehoefte. Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die voldoende aangeraakt worden beter groeien en zich beter ontwikkelen. Na de geboorte komt een baby in een voor hem compleet nieuwe wereld terecht en dat is beangstigend. Leboyer zegt hierover: “Hoe een dergelijke angst te kalmeren, simpelweg door de kinderen in de armen te nemen. Die kleintjes, je moet ze wiegen, je moet ze strelen, ze masseren, je moet ze met je handen opnieuw zeggen wat de moederschoot ze vertelt. Deze baby’s, je moet met hun ruggetjes praten, met hun huid die net zo veel honger en dorst heeft als hun buik. Die hele kleintjes, ze hebben warmte en liefkozingen nodig, meer nog dan melk.”

 


– Dr. Leboyer


-Shantala met haar zoontje

 

-aanraking is essentieel